- 1515: Confederația Helvetică adoptă statutul de „neutralitate pentru totdeauna”. Oameni consecvenți, în Elveția chiar și acum pare că până și ora exactă e neutră.
- 1829: Imperiul Otoman semnează Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, un acord care încheie Războiul ruso-turc (1828–1829). Era cazul, ajunge un an să-ți tot dai la gioale, te mai și plictisești. Mai bine te mai duci la un film, la un teatru, la o baclava, la pufăit un ciubuc, la un cazacioc, ceva.
- 1895: Inaugurarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, proiectat de inginerul Anghel Saligny, care era la acea vreme cel mai lung pod din Europa Continentală și al treilea pod din lume. La ce scară va fi proiectat Saligny podul nu mai contează, dar e clar că tot i-a trebuit multă hârtie.
- 1928: A fost inaugurată „Crucea Eroilor”, de pe Vârful Caraiman, din Munții Bucegi. Crucea, având o înălțime de 39,3 metri, a fost ridicată – la altitudinea de 2291 m – pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial. Un monument cu adevărat impunător, un simbol care dă senzația că mângâie cerul. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: ro.wikipedia.org / Andrei Stroe