• 1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Pentru prima oară au participat și femei – ca și concurente, firește, iar nu ca spectatoare. A fost una dintre cele mai lungi Olimpiade din istorie: a început în 14 mai și s-a încheiat în 28 octombrie. Așa că sportivii și-au putut face și vacanța între timp, au putut ședea pe plajă la un ceai, la o secărică, la un anason. Una peste alta, important e că s-a deschis calea participării la Jocurile Olimpice și a femeilor. Era coșcogea nerozia să se mențină cutumele din antichitate, iar la această sărbătoare a sportului să participe doar bărbații, fiindcă ar fi ei mai cu moț. A fost un moment de referință pentru Jocurile Olimpice și pentru normalitatea sportului.
  • 1948: S-a înființat clubul sportiv Dinamo București. Trebuia și Miliția să mai clocească una, alta, în afară de bătutul la tălpi. Adicătelea să bată și la fotbal.
  • 1955: S-a semnat Tratatul de la Varșovia, sub catifelata denumire de ”Tratatul de prietenie, colaborare și asistență  mutuală”. Un pact semnat între  Albania (retrasă în 1968, pesemne nu i-o mai fi priit acolo, o fi avut vreo migrenă), Bulgaria, Cehoslovacia, RDG, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică. A fost un tratat de genul ”măi, dacă vine NATO pe la noi să ne sorcovească, i-o zicem verde-n buză harașo, da’ pașli, da?!”
  • 1968: Are loc o vizită oficială în România a președintelui Franței, generalul Charles de Gaulle. Fie vorba-ntre noi, ce o fi putut el discuta cu Ceaușescu, despre cincinalu-n patru ani și jumătate, despre brânză, varză, viezure? Ori l-o fi atras pe de Gaulle cum graseia nea Nicu în limba română? Are și istoria ciudățeniile ei.  (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.