• 1642: A fost descoperită Noua Zeelandă, de către navigatorul olandez Abel Tasman. La prima scrutare de teren și de busolă, Abel a avut impresia că a ajuns, de fapt, în Țara de Foc s-a și apucat să o boteze Staten Landt. Oricum, greu era să-ți iei azimutul în vremurile acelea, cu mijloacele de navigație de pe atunci, findcă nu mai știai exact pe unde te suflă vântul. Ajungeai pe unde se nimerea, nu pe unde te gândeai că ți-ai propus să ajungi. Dar a fost vremea fascinantelor descoperiri ale unor navigatori deopotrivă temerari și iscusiți.
  • 1524: Radu de la Afumați e confirmat de Înalta Poartă drept domn al Țării Românești. N-a prea fost un vodă de invidiat, fiindcă în șase ani și o lună a avut patru perioade de domnie. La un așa bilanț parcă ți se cam acrește, nici nu mai știi când te trezești dimineața dacă azi mai domnești au ba. Pe de altă parte însă dacă nu te saturi să te tot faulteze boierii ori turcii vreme de patru mandate de vodă, atunci se cheamă că îți place să colecționezi dușuri reci.
  • 1960: În timp ce împăratul Haile Selassie I al Etiopiei s-a dus într-o vizită în Brazilia, garda imperială a pus stăpânire pe capitală și ghici ce?! L-a proclamat împărat pe fiul lui Haile Selassie I, Asfa Wossen. Adică te duci și tu ca împărat să te veselești să zicem pe la Copacabana, iar când te întorci acasă afli că ți-a ocupat odrasla tronul. Păi treabă e asta?
  • 1929: A venit pe lume, la Toronto, Arthur Christopher Orme Plummer. A avut o carieră cinematografică întinsă pe mai bine de cinci decenii. În 2012 avea să devină cel mai în vârstă actor care a luat un Oscar. L-a luat pentru un rol secundar, personajul Hal, din filmul ”Begginers”. A fost un actor cu mult șarm. Și a lăsat în urmă roluri memorabile. (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Wikipedia / gdcgraphics

Citește și: Povestea Păsării Colibri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.