• 205 î.H.: A fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic și un fel de strămoș al calculatorului. Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele și mișcarea planetelor. Nu că tare i-ar fi ajutat la ceva asta.
  • 113: A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, Columna lui Traian, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. 124 de episoade ilustrează pe columnă războaiele daco–romane. A cam avut ceva de lucru nea Apollodor.
  • 1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul – legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează „unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”. Exprimarea asta cu neatârnarea continuă să sune burlesc. Cum o fi oare o țară atârnată, de ce se atârnă ea, de candelabru, de drobul de sare, de cuier? Iar o țară neatârnată se cheamă că stă pe scaun, pe masă, pe pat, unde? Greu câteodată cu unii termeni.
  • 2016: Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat. Rusia a criticat aprig lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea ei și promițând în schimb să își întărească ale sale capacități militare. Ca să vezi cine s-a găsit să bată din gură cu securitate amenințată și alea-alea, taman maica Rusie. Să facă bine să mai plimbe ursul. Sau scutul.

Sursa datelor: ro.wikipedia.ro

Sursa foto: pixabay.com /

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.