- 1792: În timp ce regele Ludovic al XVI-lea al Franței și familia sa erau închiși în Tour du Temple – era vremea Revoluției franceze -, un ditamai diamantul, numit „Speranța”, e furat, împreună cu alte bijuterii ale coroanei, de șase hoțomani orientați care s-au fofilat în depozitul regal. Mai apoi unele dintre bijuterii au fost recuperate. Cât despre ”Speranța”, a apărut în 1839 în catalogul unei colecții de bijuterii a familiei unui bancher londonez. Ca să vezi circulația diamantului în natură. Și-apoi speranța moare ultima, până și-n catalog.
- 1816: S-a născut Carl Zeiss, inginer mecanic și întreprinzător german. La 30 de ani bătuți pe muchie a făurit firma Carl Zeiss. A adunat opticieni și producători de sticlă, tot soiul de specialiști pentru a redefini producția de instrumente optice . Și iac-așa, ușurel, pas cu pas, firma Carl Zeiss a crescut, s-a făcut tot mai dolofană și a devenit una dintre cele mai respectate companii de optică din lume. Adică a mers țais, cum ar zice românul.
- 1853: A venit pe lume Katharina Schratt (în imagine), care avea să ajungă, în ordine, actriță și ibovnică a împăratului austriac Franz Joseph. Gurile slobode ale istoriei zic că tocmai nevasta împăratului, Elisabeta, ar fi promovat și cultivat cumva relația dintre nurlia actriță și Franz (care vor fi fost motivele împărătesei pentru una ca asta chiar e anevoie de dibuit). În contul amantlâcului, Katharina a primit în dar vreo două palate, iar în plus cică împăratul i-a plătit și datoriile la jocurile de noroc. Asta chiar e de pomină cu plata datoriilor la jocurile de noroc. Dar deh, te pui cu amorul? 🙂
- 2007: Rusia testează cea mai mare armă convențională existentă vreodată, denumită ”Tatăl tuturor bombelor”. Mda, astă combinație mai lipsea, maica Rusia cu taica bombelor. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org