Calendarul cu dichis – 11 iunie: Ce a fost mai întâi, oul Faberge sau găina?

  • Nu contează anul, fiindcă oricum e cu aproximație. Ideea e că Eratostene – matematician, poet, atlet, geograf și astronom antic grec – a calculat că a ars Troia (că n-o fi ars de tot se poate, dar, oricum, pârlită în mare măsură a fost, asta o știm și noi, epigonii). Minte luminată fiind, printre tot felul de realizări kir Eratostene a avut-o și pe aceea de a iniția așa-numita ”cronologie științifică”, instituind sistemul de stabilire a datelor evenimentelor față de data cuceririi Troiei. O fi avut și el o slăbiciune (să nu îi zicem dambla, că sună necuviincios) pentru Elena din Troia. Că i-a luat-o Paris înainte și cu slăbiciunea și cu tot cu Elena asta e o altă poveste. Vă vom spune-o când va fi ziua lui Paris.
  • 1509: Se înșurubează în istorie căsătoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Caterina de Aragon, prima dintre soțiile sale. Mai apoi, față de alte neveste ale conului Henric, lady Caterina a scăpat chiar bine, doar cu un divorț, păstrându-și capul. La propriu.
  • 1770: Vestitul explorator englez James Cook a descoperit Marea barieră de corali, din largul coastelor australiene. Cum poți descoperi o mare barieră de corali? Ciocnindu-te de ea pur și simplu.
  • 1985: Un ou Fabergé a fost vândut pentru 1.375.000 de lire sterline la New York. Vă dați seama câți încă o mai caută pe găina aia, convinși că există? (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.ro. Sursa foto: pixabay.com / Alexas Fotos

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.