• 3114 î.Hr.: Începe calendarul lung mesoamerican. Unul care mai e cunoscut și drept calendarul mayaș de lungă durată – asta chit că civilizația maya a început cu vreo 3000 de ani mai târziu decât calendarul. Una peste alta, data în care i s-a dat cep calendarului cu pricina a fost 13 Baktun, 0 Katun, 0 Tun, 0 Uinal, 0 Kin, 4 Ahau, 8 Cumku, în traducere 11 august 3114 î.Hr. după calendarul gregorian. Toată stima pentru Baktun, Uinal, Cumku ori Ahau, dar parcă te descurci mai simplu la date cu niște numere și nume de luni.
  • 106: O diplomă militară romană descoperită la Porolissum atesta că la această dată se constituise provincia romană Dacia. Așa o fi, că doar nu te pui cu documentul.
  • 1690: Victoria coaliției otomano-tătaro-muntene conduse de Constantin Brâncoveanu, în bătălia de la Zărnești, împotriva armatelor imperiale comandate de generalul Donat Heissler. Drept urmare, coaliția îl impune pe Imre Thököly ca principe al Transilvaniei. Ca să vezi cum era și pe atunci politichia: adică ne păruiam noi cu turcii și tătarii, dar câteodată mai și băteam palma cu ei ca să-i cotonogim pe alții. Asta e, nu te pui cu alianțele, că te miri de unde sar, ca iepurii.
  • 1984: Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, în timpul campaniei electorale pentru realegerea sa, face și el o poantă la microfon în timp ce se pregătea să vorbească la radio, spunând că a ordonat bombardarea în cinci minute a Uniunii Sovietice. Firește că sovieticii au aflat și s-au aricit rău din pricina glumiței – care, ce-i drept, nici n-a fost una de pus în ramă. Dar oricum dovedeau și sovieticii un umor de parcă mâncau toată ziua chestii care să le facă gura pungă. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.