• 106: O diplomă militară romană descoperită la Porolissum zicea că la această dată se constituise provincia romană imperială Dacia. Tot e bine că a existat și un act  legat de asta, fiindcă de războaiele daco-romane știam. Știa și Columna lui Traian, de altfel.
  • 1690: Coaliția otomano-tătaro-munteană condusă de Constantin Brâncoveanu învinge, în bătălia de la Zărnești, armatele imperiale comandate de generalul Donat Heissler. Coaliția îl impune pe Imre Thököly ca principe al Transilvaniei. E naiv cine crede că nu se făcea politichie și pe atunci. Și că doar ne-am războit cu turcii și tătarii. Iaca ne-am mai și aliat.
  • 1984: Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, în timpul campaniei electorale pentru realegerea dumisale, s-a apucat să glumească la microfon în timp ce se pregătea pentru un discurs la radioul public. Hâtru cum era, a zis că a ordonat bombardarea în cinci minute a Uniunii Sovietice. După ce au auzit, prin canalele doar de ei știute, de glumiță, rușii s-au iritat de-a binelea. Ăștia chiar n-aveau simțul umorului, pe bune.
  • 1999: Are loc ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX, vizibilă în România. Se ajunsese să se facă bișniță cu așa-numiții ”ochelari de eclipsă”, niște producții de carton pe care le atârnai de urechi și le sprijineai de nas, în formă, e drept, de ochelari, care cică te protejau de uitatul spre soare în vremea eclipsei. Nostime vremuri. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.