- 1415: Prima mențiune documentară a să-i zicem poziției – că termenul de funcție nu știm de exista pe vremea aceea – de spătar în Țara Românească. Atribuțiile împricinatului erau de a comanda armata și de a prezenta însemnele autorității domnești la ceremonii. Cârcotașii ar putea zice că fișa de post nu era tocmai complicată: ca șef de oaste te puteai descurca binișor dacă trimiteai două, trei iscoade dibace să le pună șoricioaică în provizii dușmanilor, iar la prezentatul însemnelor autorității domnești chițăiai niște osanale de lăcrima și codrul de emoție și era toată lumea fericită. În astă a doua ipostază un spătar aducea cumva pe vremea aceea a un soi de PR.
- 1706: A dat buzna în lume John Dollond, optician englez, care a ajuns cunoscut pentru inventarea lentilei acromatice (adică aceea care nu descompune raza de lumină în alde culorile ei componente). Interesant la nea John e că până la 46 de ani și-a exersat abilitățile în meseria de țesător, iar abia apoi s-a desfătat plenar cu preocupările lui într-ale matematicii și astronomiei. Mai bine mai târziu decât niciodată, nu? Mai ales dacă îți și iese pasiența cu o lentilă acromatică.
- 1921: S-a născut prințul Philip, duce de Edinburgh, care din anul 1947 este căsătorit cu regina Elisabeta a II-a a Angliei. Un personaj cât se poate de simpatic, de altfel. În 2011, când a împlinit 90 de ani, soția sa i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei Regale britanice. Hai să facem un zburdalnic și nevinovat exercițiu de imaginație cu un dialog al celor doi din acea vreme: ”Mulțam fain, nevastă, de titlu, numai că nu știu unde să-l pun, că nu mai am loc prin dulapuri, s-au tot adunat”. ”Pune-l, măi, pe șifonier, dacă se pierde ți-oi da altul”. (T.V.S.)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pizxabay.com / SplitShire