• 959: Edgar cel Pașnic devine rege al Angliei. Cât o fi fost el de pașnic în vremurile acelea nu știm, cert e că i s-o fi spus așa și fiindcă a avut o domnie liniștită, nu l-au prea deranjat nici cărăbușii. Dacă lui i s-a zis ”cel pașnic”, unul dintre fiii săi a fost numit, după ce a ajuns rege, Ethelred II cel Șovăielnic. Asta cică fiindcă făcea gafe cu ghiotura. Oricum, tot e bine că n-a fost porecit ”cel tolomac”, de pildă, s-a scos cumva în fața istoriei.
  • 1800: Spania a cedat Franței provincia Louisiana din America de Nord, în urma tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite. Bună afacere au făcut.
  • 1908: Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit „Model T”. Prețul era de 825 dolari. Anevoie de dibuit cât era cursul de schimb pe-atunci, așa că n-avem termen de comparație, o fi fost scumpă mașina, o fi fost ieftină?! 🙂
  • 1928: Uniunea Sovietică iese la interval cu primul său plan cincinal. Posibil să se fi luat decizia la o votcă, una băută cu halba. Modelul cincinalului a fost adoptat și la noi mai apoi, în vremea comunismului. Și se căznea tot omul din popor să iasă planul cincinal la timp, să nu întârzie, că altminteri era deranj, tunau tovarășii de sus de la partid de se muiau și secera și ciocanul. Pentru mobilizarea poporului se făcuse și un cântec, al cărui titlu mângâia inegalabil nerozia: ”Cincinalul în patru ani și jumătate”. Dacă vreți să vă amuzați ascultați-l aici. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.