De-a lungul și de-a latul vremii, în ziua de 30 martie s-au întâmplat o sumedenie de evenimente care s-au proțăpit prin scriptele istoriei. Vă amintim doar unele dintre ele, fără a avea nicidecum pretenția vreunei selecții scrupuloase, prezentându-vi-le într-o variantă să-i spunem mai poznașă. Așadar:
- 1842: Se zice că anestezia a fost utilizată pentru prima dată într-o operație a chirurgului american Crawford Long. Pesemne se va fi terminat whisky-ul și s-a ajuns la concluzia că trebuie găsit și alt anestezic decât trascăul.
- 1858: Un american, Hyman Lipman, a înregistrat patentul creionului cu radieră, asta însă la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-ar fi meșterit pentru prima dată. Atunci s-a plagiat invenția creionului cu gumă de șters, acum se plagiază doctorate. De ce să ne mirăm? Lumea a evoluat, nu?
- 1867: Statele Unite ale Americii au cumpărat Alaska și Insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari. S-au făcut rușii cu niște bani atunci. Când li s-au terminat ne-au lăsat pe noi fără tezaur. (În imagine, un urmaș contemporan al unui urs din Alaska, nelămurit probabil, după ce față are, de vânzarea din 1867.)
- 1889: A fost înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României. Oare cum o fi funcționat fără telefoane mobile, fără Skype, fără Facebook, fără alea-alea? Aia da gazetărie, noroc că înainte se inventase creionul cu gumă de șters.
- 1960: A intrat în funcțiune prima stație meteorologică automată din România. Dacă se defecta robotul, putea să ningă o lună întreagă și vara.
- 1987: Tabloul „Floarea-soarelui” al lui Van Gogh s-a vândut cu 39,85 de milioane de lire sterline. S-ar fi vândut și mai bine dacă n-ar fi rămas floarea-soarelui fără semințele vândute de chivuțe pe stadion.
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Prelucrările aparțin redacției
Sursa foto: pixabay.com