În această săptămână, în cadrul programului ”Educație prin Cultură”, elevii clasei a X-a B de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” (dirigintă, prof. Monica Dana Cândea) au poposit la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Ce este ”Educație prin Cultură”? Răspunde muzeograf Ștefan Florian: ”Prin parteneriate faine, oferim elevilor maramureșeni din resursele noastre, interacționăm cu ei, propunem și ne propun evenimente și așa ne bucurăm împreună de învățare, creativitate, joacă, tinerețe, spontaneitate, dialog, descoperire, înțelegere…”

Oaspeți ai Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș au fost elevii clasei a X-a B de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, împreună cu diriginta lor, prof. Monica Dana Cândea. Muzeograf Ștefan Florian a depănat liceenilor, după cum mărturisește, ”povești despre gospodăria de altădată, ritualuri, plecările de acasă, hotar/vatră, munca femeilor într-o lume plină de greutăți și războaie, lumea de atunci/lumea de acum, inițiere în lumea satului, cum se păstrează tradiția”.

Tema principală a întâlnirii a fost ”Existența arhaică”. Și popasul la muzeu le-a prins tare bine acum liceenilor, când se pun pe studiul romanului ”Baltagul” de Mihail Sadoveanu.

”Zică cine ce-o vrea despre tinerii din ziua de astăzi, dar a fost o bucurie «drumeția» asta alături de ei, precum și interesul și întrebările lor”, spune muzeograful. Iar când elevii de la ”Eminescu” vor fi conduși de programă spre poezie, Ștefan Florian îi așteaptă înapoi la măsuțele și scaunele din buturugi din Satul de pe Deal. Acolo unde poezia plutește în aer indiferent de anotimp. Și vârstă…

Sursă informații și foto lecție: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.