Cea de a 53-a ediție a Turului României la ciclism va debuta mâine în Timișoara, cu o cursă prolog, aceasta fiind urmată de cinci etape, cea finală desfășurându-se în 13 septembrie, la București. În total, caravana ciclistă va parcurge un traseu de peste 800 km.

Cinci etape de promovare a ciclismului și a… României

Cursa prolog de mâine, de la Timișoara, va fi urmată în cadrul ediției 53 a Turului României la ciclism de cinci etape: Timișoara – Oradea, Oradea – Cluj-Napoca, Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana, Brașov – (Transfăgărășan) – Curtea de Argeș, etapa finală desfășurându-se în București. Cu un traseu de peste 800 km și un pluton format din circa 100 de cicliști care se vor lupta pentru celebrul tricou galben, Mica Buclă promite să fie un eveniment menit să promoveze ciclismul, ca sport practicat la nivel de performanță, dar și mersul pe bicicletă în rândul populației, frumusețile României și turismul românesc.

Originile Turului României, într-o competiție din 1910!

Turul României sau Mica Buclă este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Originile turului datează încă de la începutul secolului trecut, atunci când, în august 1910, inspirată de Turul Franței, publicația ”Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București – Sinaia – Târgoviște – Butimanu – București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit.

Turul României, ediția 1, a avut loc în 1934

În 1934, ziarul ”Sportul Zilnic” a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind astfel a șasea din lume cu propriul tur național. Prima ediție, câștigată de echipa Bulgariei, s-a derulat pe o distanță de 1.026 kilometri, având șapte etape. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea turului.

Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Pitești și București, când cei 109 kilometri au fost parcurși cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romașcanu și Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câștigat fiecare de trei ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.

Premieră în istoricul competiției

Pentru prima dată în istoricul competiției, Televiziunea Română va difuza în direct momente din toate cele cinci etape ale Turului României. Astfel, în perioada 8 -13 septembrie pasionații de ciclism vor putea urmări zilnic cele mai importante momente ale competiției, conform următorului program:
– 8 septembrie, TVR 1, ora 12:00 – transmisiune în direct de la Timișoara, din timpul ceremoniei de prezentare a echipelor, iar de la ora 19:30 – rezumatul cursei prolog;
– 9-12 septembrie, ora 16:00, TVR3 – ultima oră din fiecare etapă este transmisă în direct;
– 9-12 septembrie, ora 17:00, TVR 1 – festivitatea de premiere a fiecărei etape, iar de la ora 19:30 – rezumatul zilei;
– 13 septembrie, ora 15:30, TVR1 – finalul etapei din București și festivitatea de premiere.

În cadrul competiției, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roșu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) și tricoul albastru (cel mai bun român).

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: turulromaniei.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.