În fiecare an, în 10 aprilie, și România sărbătorește ”Ziua Sportului Curat” – ”o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod grav și direct sportul și indirect societatea”, se arată pe site-ul Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD).

Cu prilejul ”Zilei Sportului Curat”, în mod tradițional, sunt derulate la nivel mondial evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fair play-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO, precum și cu principiile Codului Mondial Anti-Doping.

”Este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise”, informează ANAD.

În contextul special în care cade în acest an ”Ziua Sportului Curat”, ANAD nu a lăsat nemarcată sărbătoarea, postând un mesaj pe contul de Facebook: ”Chiar și de la distanță, ne-am pregătit cum se cuvine de PlayTrueDay – Ziua Sportului Curat 💚. Vă trimitem așadar, dragi prieteni, salutul nostru, un îndemn la responsabilitate socială și o urare sinceră de sănătate. Fiți optimiști! Vom depăși cu toții dificultățile acestei perioade. Important este să rămânem uniți, chiar și de la distanță 🤗”.

”Play True Day” (aceasta este denumirea internațională a sărbătorii) a fost stabilită prin Declarația de la Montevideo, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping, după cum informează ANAD.

În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca ”Zi a Sportului Curat” a aparținut ANAD, care – pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale – și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.

Sursă informații, video și foto: Agenția Națională Anti-Doping

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.