”Stejarul” Johan Van Heerden a primit cetățenia română. Jucătorul de origine sud-africană a debutat în rugby-ul românesc în sezonul 2012/2013, evoluând pentru CSM Știința Baia Mare.

“Se acordă cetățenia română domnului Van Heerden Johannes Petrus, cetățean sud-african, fiul lui Marius și Maria Magdalena, născut la data de 9 decembrie 1986, în localitatea Pretoria, Africa de Sud, având domiciliul actual în Africa de Sud, Pretoria, cu stabilirea domiciliului în România”, se arată în textul Hotărârii de Guvern.

“Este o veste foarte bună pentru mine, o așteptam de multă vreme și pot spune că a meritat toată această așteptare. Mă simt onorat să obțin cetățenia, la fel de onorat cum m-am simțit când am primit prima convocare pentru România și am pus pentru prima dată tricoul de <<Stejar>>”, a mărturisit Van Heerden pentru site-ul Federației Române de Rugby.

Van Heerden a debutat în campionatul intern de rugby în sezonul 2012/2013, evoluând pentru CSM Știința Baia Mare, echipă la care a rămas până la jumătatea sezonului 2017/2018, când se transferă la CSM București. A evoluat ulterior la Perpignan (Franța), pentru ca în sezonul trecut să revină în SuperLiga CEC Bank, la CS Dinamo București. În prezent este căpitanul echipei din capitală.

”Eu tot timpul am zis că sunt român, m-am considerat român, cu sau fără acte. Încă de când am ajuns aici să joc, în 2012, am simțit România ca fiind casa mea, pentru că totul era atât de diferit de Africa de Sud. Îmi place felul de a fi al românilor, gata să te ajute tot timpul, chiar dacă nu te cunosc, gata să te asculte când ai o problemă și să te sprijine. (…) Pentru mine România a devenit casa mea, când merg în Africa de Sud, tot timpul zic că merg în vacanță și gândul este că apoi mă întorc, în România, acasă!”, a declarat Van Heerden.

Titular al pachetului de înaintare al României, în linia a doua, jucătorul de origine sud-africană a debutat pentru naționala de rugby în 2015, într-un meci cu Tonga. De atunci, Johannes (33 ani, 1.96 m și 110 kg) a adunat 44 de selecții în tricoul cu frunza de stejar, fiind unul dintre jucătorii exponențiali ai reprezentantivei pregătite acum de Andy Robinson. A participat la Cupa Mondială de Rugby din Anglia în 2015, iar în 2016 și 2017 a fost desemnat cel mai bun jucător naturalizat din România de către Federația Română de Rugby.

“Pentru mine, România a fost ca o doua șansa, de aceea momentul convocării la echipa națională rămâne pentru mine unul dintre cele mai importante. Din primul meci am dat totul pe teren pentru România, tot timpul, meci de meci, pentru că întotdeauna mi-am spus că nu vreau să ies vreodată de pe teren cu regeretul că nu am încercat să mă autodepășesc”, a mai spus jucătorul.

Sursă informații și foto: Federația Română de Rugby. (Foto credit: Daniel Nechita)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.