Economia de piață este un sistem economic în care sunt asigurate condițiile de fundamentare a deciziilor în contextul egalității în drepturi și obligații a tuturor cetățenilor.

Economia de piață este, înainte de toate, un model economic ideatic, elaborat pe seama unor premise economice, sociale, politice și filosofice, fundamentat pe proprietatea particulară sacră, inviolabilă și garantată, în care primează interesele economice personale.

Ca sistem economic este centrat pe manifestarea neîngrădită a mecanismelor naturale ale pieței, sigurele care sunt capabile să asigure acțiunea legilor fundamentale: echilibrul dintre cerere și ofertă și alocarea resurselor cu excluderea oricărei intervenție din partea monopolurilor sau a statului. Pe un alt plan al abordării, economia de piață este un mod de organizare și funcționare a economiei în care rezultatul jocului dintre cererea și oferta agregate determină prioritățile în producția de bunuri și prestările de servicii, dar și modalitățile de combinare a factorilor de producție. Accesul la resurse se realizează prin nivelul și dinamica prețurilor.

Economia reală, spre deosebire de cea de piață, funcționează efectiv în diferite țări, cu toate că nu îndeplinește pe de-a întregul caracteristicile celei teoretice și ideale. Diferențele apar din faptul că fiecare țară își are propriile modele ale economiei ce sunt aplicate în plan practic. Un factor care diferențiază modelele economiei de piață reale ține de pluralismul formelor de proprietate în care titularul fiecărei forme își orientează acțiunile spre câștig.

Alte caracteristici ale economiei de piață reale sunt: gradul de descentralizare a deciziilor, a căror coerență este asigurată de mecanismele pieței; existența piețelor concurente care funcționează pe principiul vaselor comunicante, cu stimularea celor întreprinzători; formarea prețurilor prin libera negociere. În condiții normale, într-un astfel de sistem economic, statului îi revine sarcina de a supraveghea respectarea regulilor jocului, chiar și atunci când își arogă rolul de operator economic, de ofertant sau de purtător de cerere.

Cu toate neajunsurile sale, economia de piață este considerată a fi cel mai bun model economic dintre toate care au funcționat de-a lungul veacurilor și cel mai potrivit în contextul funcționării democrației. Îngemănarea proprietății particulare cu libera inițiativă asigură progresul și dezvoltarea economică, dar și accentuarea discrepanțelor sociale. Ecartul dintre cei bogați și săraci este tot mai mare.

În economia de piață, populația și întreprinderile își asumă riscuri atunci când își pun în practică inițiativele economice în speranța obținerii unui câștig. În plan real, forța de atracție a câștigului este mai mare decât riscurile ce ar putea frâna inițiativa.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Cost
Mic dicționar economic | Ecodezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.