Noțiunea de ”budget” (fr) exprimă o pungă (cu acte). În sens economic, bugetul este un tablou general al veniturilor și cheltuielilor, exprimate în formă bănească, aferente activităților ce urmează a se desfășura într-o perioadă de timp determinată.

De regulă, perioada pentru care se întocmește bugetul (de stat) este aceea a exercițiului financiar sau a timpului în care se implementează un proiect, în cazul planificării speciale.

Există mai multe tipuri de bugete: ale familiei, întreprinderilor, statului sau Uniunii Europene… Cel al familiei este un sistem de evidență sistematică și cronologică și cuprinde veniturile, după sursa lor de proveniență, precum și cheltuielile potrivit destinației lor. Bugetul întreprinderii păstrează aceleași caracteristici cu cel al familiei doar că detalierea este mai amplă.

Bugetul de stat este, înainte de toate, un instrument financiar de planificare a administrației statului, care cuprinde veniturile mobilizate și cheltuielile care se vor realiza întru buna funcționare a aparatului de stat și a economiei. Veniturile se constituie pe calea prelevărilor fiscale, respectiv a impozitelor și taxelor ce se vor încasa din economie, de la populație și din împrumuturi interne sau externe. Cheltuielile reflectă funcțiile și atribuțiile pe care le are statul, potrivit destinațiilor, cum sunt cele de sănătate, educație, ordine publică, sociale, apărare, justiție, investiționale etc. Construcția bugetului relevă filosofia forțelor politice aflate la guvernare. Odată cu aprobarea prin vot, se transformă în instrument de politică bugetară executivă. Legea bugetului este una organică, fiind dintre cele mai importante pentru un guvern, și se elaborează anual, pentru fiecare exercițiu în parte. Bugetul general sau bugetul public al statului cuprinde toate bugetele administrației centrale a statului, precum și a administrațiilor locale, alături de bugetele asigurărilor sociale de stat.

Bugetul Uniunii Europene păstrează, la altă scară, principiile și procedurile bugetelor de stat din țările membre.

În general bugetele sunt dezechilibrate, veniturile fiind inferioare cheltuielilor. Diferența dintre cei doi indicatori se numește deficit bugetar și se acoperă din împrumuturi.

Atingerea indicatorilor bugetari denotă priceperea și profesionalismul acelora care l-au întocmit.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de Tumisu de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Bancrută
Mic dicționar economic | Bani
Mic dicționar economic | Boom economic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.