Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că acordă sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză.

Sprijinul financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză se acordă:
– după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare;
– în avans.

Astfel, cererile pentru acordarea sprijinului se depun la sediul APIA – Aparat Central:
– după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare, dar nu mai târziu de 25 septembrie 2020, conform art. 5, alin 1 din OMADR 240/2020;
– în avans, însă nu mai târziu de 11 septembrie 2020, conform art. 5, alin. 4 din OMADR 240/2020.

Solicitant poate fi orice persoană juridică sau formele asociative ale acestora, autorizată pentru distilarea produselor vinicole menţionate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, denumite în continuare vin, şi care obţin în urma distilării acestora un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum.

Valoarea avansului este de maxim 80% din valoarea corespunzătoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240/2020, în condiţiile constituirii unei garanţii bancare de 100% din valoarea avansului solicitat.

În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:

a) distileria să fie localizată pe teritoriul României;
b) să deţină autorizaţie valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului şi să obţină în urma acestuia un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum.

Produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenţei.

Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl.

Este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză doar vinul produs pe teritoriul României.

Sprijinul financiar se acordă pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi vin varietal.

Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat.

Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie şi costul distilării vinului în cauză.

Plăţile se finanţează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei.

Plata sprijinului se face până la data de 15 octombrie 2020.

Sursa: APIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.