Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice unități de învățământ, finanțat din Fondul pentru Mediu.

Prin acest program școlile și grădinițele din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic. Prin Fondul pentru Mediu vor fi investite în acest sens 384 de milioane de lei, anunță Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, specificând: ”Acești bani ne permit să eficientizăm energetic peste 400 de școli din România”.

”Din cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne. Acest fapt crează o mare presiune pe păduri. Mi-aș dori ca în maxim 3 ani să nu mai avem în România școli sau grădinițe care să fie încălzite cu sobe pe lemn”, a mai declarat ministrul Mircea Fechet.

Programul va finanța primăriile cu 90% din valoarea acestor investiții pentru unitățile de învățământ, respectiv cu sume cuprinse între 1.500.000 de lei pentru localitățile cu până la 5.000 de locuitori și 3.000.000 de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori.

Activitățile concrete ce vor putea fi finanțate prin program sunt lucrări de construcții și instalații precum: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire /a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri; instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri etc.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor estimează că ”un astfel de proiect va produce o scădere a facturii la energie cu 45%-65%, ceea ce înseamnă că la fiecare 1 euro investit în acest domeniu se economisesc 3 euro, deci eficiența energetică este una din cele mai rentabile metode de combatere a schimbărilor climatice”.

Pentru a putea accesa finanțarea, o Unitate Administrativ Teritorială (UAT) trebuie să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, trebuie să asigure contribuția proprie necesară implementării proiectului.
Solicitanți eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului București.

Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea consumului anual de energie primară.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.