Proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile este în dezbatere publică, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Acest sistem funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național”, anunță ministrul Mircea Fechet.

Acesta a vorbit în cadrul conferinței despre cum va funcționa acest sistem, conform proiectului de Hotărâre de Guvern: ”Populația trebuie să știe că totul se va întâmpla exact ca în cazul coșului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”.

Reprezentanții ministerului precizează că sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. “E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine”, a informat ministrul, adăugând totodată că ”toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”.

Conform sistemului definit prin proiectul de hotărâre, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile poate fi studiat aici.

Sursă informații: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Sursă foto: Pixabay.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.