Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu, un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din România.

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei. Prin acest program, ”localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos”, informează Ministerul Mediuluui.

Conform programului, localitățile cu până la 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce localitățile cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de 1.000.000 de lei.

”Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate”, a declarat Costel Alexe – ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta a menționat, de asemenea, că bugetul alocat pentru 2020 va permite ca aproximativ 700 de localități din România să pornească aceste investiții și să beneficieze de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public.

Ghidul de Finanțare al programului va fi supus, începând de astăzi, consultării publice. După încheierea acestei perioade, vor fi analizate toate observațiile și propunerile primite, urmând ca varianta finală a ghidului de finanțare să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Ulterior publicării ghidului, va fi organizată sesiunea de finanțare, iar UAT-urile vor putea depune documentațiile, în vederea participării în program.

Ghidul de finanțare poate fi consultat aici.

Sursă informații: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.