Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009 ca expresie a dorinței de a proteja resursele naturale limitate ale planetei și de a construi un viitor mai… verde pentru pământ.

Dar Ziua Pământului se celebrează din 1970, atunci când – în 22 aprilie – circa 20 de milioane de americani (aproximativ 10% din populația SUA la acea oră) au manifestat pentru conștientizarea problemelor de protecția mediului, cerând un nou viitor pentru planetă. Manifestațiile anti-poluare s-au derulat pe tot teritoriul Statelor Unite și nu au fost zadarnice: un întreg pachet de legi pentru ocrotirea mediului înconjurător a fost adoptat.

După 20 de ani, 200 milioane de oameni din 141 de țări s-au mobilizat și au subliniat la nivel global importanța reciclării. Interesul s-a mutat în 2000 asupra unor teme precum încălzirea globală sau energia verde. Iar acest mesaj a fost rostit insistent de sute de milioane de participanți la Ziua Pământului răspândiți în 184 de țări. Popularitatea problematicii de mediu a continuat să crească, iar ediția din 2010 a adunat participanți din 193 de țări.

Tema ediției din acest an – una cu totul specială nu doar pentru că este a 50-a, ci și pentru că s-a mutat online – este nevoia de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor nefast. Deși departe unul de altul, conectați grație tehnologiei, cei care atenționează că schimbările climatice reprezintă una din cele mai dificile provocări cu care se confruntă planeta noastră la ora actuală au pregătit 24 de ore de acțiune online!

Accesează earthday.org și alege modul care ți se potrivește în care să celebrezi azi Ziua Pământului. Și, mult mai important: nu uita să o celebrezi în fiecare zi!

R. Anda Toma

Sursă informații și foto: earthday.org (foto Apart But Connected – credit Favianna Rodriguez)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.