Tasso Marchini- Dublu portret

”O invitație la… redescoperiri artistice!” – aceasta este propunerea venită din partea Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în aceste vremuri de grele încercări. Astăzi despre Tasso Marchini…

Tasso Marchini s-a născut la Belgrad în 1907 într-o familie cu tată italian şi mamă sârboaică. Copil fiind, în perioada tulbure din timpul şi imediat după Primul Război Mondial, a pierdut legătura cu părinţii lui şi, trecând prin mai multe peripeţii, a ajuns în cele din urmă în Transilvania, unde întâmplător şi-a întâlnit o mătuşă care l-a luat în întreţinere şi alături de care, după un timp, s-a stabilit la Cluj.

Între anii 1926-1929 a studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Cluj, cu profesorii Catul Bogdan şi Aurel Ciupe, dar pentru că s-a îmbolnăvit de tuberculoză a întrerupt studiile, pe care le-a reluat ulterior şi le-a terminat în anul 1934 la Timişoara, unde între timp a fost mutată Şcoala din Cluj.

În Baia Mare Tasso Marchini a lucrat în perioada 1926 şi 1928, iar mai apoi (1931-1933) a activat la Sighetu Marmaţiei alături de Letiţia Muntean şi Traian Bilţiu-Dăncuş. Tot în această perioadă, împreună cu Traian Bilţiu-Dăncuş, a pictat biserica Adormirea Maicii Domnului din Sighetu Marmaţiei, biserică în stil neogotic, construită între 1890-1892.

Debutul artistic s-a produs în anul 1929 la Salonul Oficial din Bucureşti, unde a expus şi între 1931-1933. A participat de asemenea, la expoziţii de grup organizate la Cluj, în 1930 şi 1932, împreună cu Letiţia Muntean şi sculptorii Jenő Szervátius şi Radu Puşcariu.

Fiind un animator al mişcării tinerilor plasticieni transilvăneni, a fost ales în 1933 preşedinte al Societăţii tinerilor pictori şi sculptori din Ardeal. În vara anului 1935 a călătorit la Balcic cu Letiţia Muntean şi Traian Bilţiu-Dăncuş. În acelaşi an, pentru a-şi trata boala, s-a internat la sanatoriul din Arco di Trento (Italia), unde în anul următor s-a stins prematur din viaţă, la numai 29 de ani.

După moartea sa, lucrările i-au fost prezentate, în 1939 la Budapesta, într-o expoziţie a artiştilor ardeleni şi în 1946 într-o amplă expoziţie de artă transilvăneană la Cluj.

Descriere făcută de dr. Ioan Angel Negrean.
Mai multe despre Tasso Marchini descoperiți aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.