Leo Kober - Criticii de artă

”O invitație la… redescoperiri artistice!” – aceasta este propunerea venită din partea Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în aceste vremuri de grele încercări. Astăzi despre Leo Kober.

Pictor şi mai ales grafician de mare forţă expresivă, Leo Kober trebuie considerat drept unul dintre cei mai valoroşi ”produşi” ai Şcolii particulare de pictură Simon Hollósy şi, prin extensie, ai colonismului temporar băimărean din perioada de pionierat, adică din vremea experienţelor iniţiatice prin care Simon Hollósy a aşezat fundamentele Centrului Artistic Baia Mare.

Între 1893-1896 a urmat cursuri de desen şi pictură la Academia de arte frumoase din Viena. Apoi s-a mutat la München şi la 16 noiembrie 1896 s-a înscris la Academia regală de arte frumoase sub numărul matricol 1649, în clasa de pictură condusă de Gabriel Hackl. Din anul imediat următor a început să frecventeze sistematic cursurile de desen şi pictură conduse de Simon Hollósy până în 1900.

Leo Kober a fost unul dintre cei mai dinamici şi prolifici colonişti participanţi la sezoanele băimărene ale Şcolii Hollósy. În cei doi ani în care a activat, ca student, în grupul Şcolii Hollósy, a realizat un număr neobişnuit de mare de studii, în special în domeniul portretisticii. Dintre acestea, 22 de lucrări au fost expuse, în 1898 şi 1899, la manifestările expoziţionale organizate, la Budapesta şi Baia Mare, de artiştii şi studenţii – colonişti temporari şi permanenţi prezenţi la Baia Mare. Presa epocii a întâmpinat deosebit de favorabil lucrările sale, remarcând îndeosebi abilităţile sale tehnice şi capacitatea de interpretare psihologică a caracterului motivului antropomorf.

Este de consemnat faptul că debutul carierei sale expoziţionale este strâns legat de experienţele parcurse în cele două colonii băimărene. Mai mult, studiile efectuate sub îndrumarea lui Hollósy par să fi marcat decisiv evoluţia sa artistică de mai târziu. Se poate aprecia, astfel, că Leo Kober avea să fie unul din primii produşi artistici de importanţă majoră propulsaţi pe orbita internaţională de mediul artistic forjat în cadrul primei perioade a învăţământului instituţionalizat în cadrul coloniei de la Baia Mare.

Documentar biografic întocmit de dr. Tiberiu Alexa.

Materialul integral despre Leo Kober este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.