Ilie Cămărășan - Marea Împlinire (detaliu)

”Planeta s-a oprit să respire. Să ne oprim și noi o clipă, încremeniți într-un detaliu! Când ați avut ultima oară timp să vă bucurați de lucruri mărunte, ce împreună nasc Frumosul? Să-ncepem azi!” – este invitația de la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» căreia îi dăm curs astăzi.

Facem împreună un puzzle artistic online. Cum? Simplu:
🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Ilie Cămărășan, “Marea Împlinire”;
👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Ioan Angel Negrean și descoperiți textul integral pe site-ul muzeului;
🖼 Admirați lucrarea completă pe Instagram, @muzartbm.

În lucrarea ”Marea împlinire”, compoziţie plastică realizată de pictorul băimărean Ilie Cămărăşan (1940-1998) în anul 1968, în contextul celebrării semicentenarului Marii Unirii, artistul a dat expresie sensibilităţii sale civice dimpreună cu interesul major pentru reprezentarea momentului de mare vibraţie istorică, petrecut la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.

Arhitectura compoziţională este structurată pe mai multe registre situate în planuri parţial suprapuse, aşezate pe verticală şi care, astfel, în succesiunea lor, generează iluzia perspectivică a tabloului. Pictorul scoate în evidenţă două personaje cu funcţii simbolice distincte, prin detaşare lor subtilă faţă de grupul compact al celorlalte personaje din prim planul compoziţiei îmbrăcate în straie populare de sărbătoare: patriotul cu proclamaţia în mâna dreaptă şi ofiţerul armatei române cu cocarda tricoloră la piept.

De remarcat este şi componenţa grupului de personaje: prin vestimentaţia lor, ni se subliniază într-un mod discret alegoric reunirea reprezentanţilor din toate regiunile istorice ale ţării. Pentru noi nu poate trece neobservat personajul situat în partea stângă a grupului ce poartă pe cap clopul specific maramureşean.

DESCOPERĂ ȘI:
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “În bună dimineața” al lui Mihai Olos.
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “Bunica cu nepotul” al lui Octav Băncilă.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.