”Biserica veche din Buteasa, datată recent ca fiind construită în anul 1884, se află în continuare într-o situație dramatică”, trag semnalul de alarmă reprezentanții Asociației R.O.S.T. (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) Maramureș.

După ce, la începutul anului trecut, acoperișul clădirii s-a prăbușit, Asociația R.O.S.T. Maramureș a intervenit la reabilitarea acestuia: ”structura turnului şi al butei bisericii au fost puse în siguranţă la finele anului trecut, așa că pentru o perioadă de timp situaţia este stabilă şi lasă un răgaz în care să fie pregătit terenul pentru viitoarele lucrări de restaurare”, precizează cei de la R.O.S.T. Maramureș.

Pentru că biserica din Buteasa are nevoie în continuare de restaurare. ”Salvarea ar putea veni de la Institutul Național al Patrimoniului, printr-o linie de finanțare specială pentru monumentele istorice, mai rămâne însă doar ca Parohia Ortodoxă din Buteasa, împreună cu comunitatea locală, să depună un proiect de finanțare pentru restaurarea lăcașului de cult”, precizează aceeași sursă.

La ora actuală există o oportunitate neaşteptată din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, care a deschis o linie de finanţare pentru ”elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”, prin care proiectul de restaurare poate fi făcut folosind banii oferiți prin această linie de finanțare.

Datarea dendrocronologică a bisericii din Buteasa a fost făcută anul trecut, procedură prin care s-au determinat anii în care au fost doborâţi arborii din care au fost fasonate lemnele folosite la construirea bisericii. ”Rezultatele sunt uimitoare pentru că relevă o multitudine de etape constructive, iar recompunerea istoricului bisericii printre jaloanele fixe stabilite de cercetarea dendrocronologică a însemnat o lărgire extraordinară a percepţiei istorice asupra satului Buteasa. Datarea dendrocronologică fixează anul 1884 ca an al construirii bisericii pe actualul amplasament, însă prezența fragmentelor constructive în absida altarului, în șarpantă și în corpul bisericii, datate la 1702 și 1802, deschid front de lucru pentru cercetări ulterioare pentru a clarifica proveniența lor”, se arată în comunicatul R.O.S.T. Maramureș. O ipoteză este enunţată în broşura recent editată de Asociaţia R.O.S.T.

📖 Broşura despre biserica veche din Buteasa este disponibilă în format electronic aici.
Pentru broşura tipărită se poate face precomandă aici.

Informații și foto furnizate de Asociația R.O.S.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.