Mărțișoarele Alexandrei Neacșu vorbesc despre primăvară și se învât în jurul simbolurilor: ale bucuriei, ale speranței, ale încrederii în sine, ale soarelui dătător de viață, ale unui nou început. Menite să poarte cu sine și gândul bun al celui care le dăruiește și să fie purtate cu drag și mândrie, asemeni unor medalii…

”De la părinți și bunici știu că, pe vremuri, mărțișorul însemna exclusiv un simbol. Un obiect mic, lucrat manual, de cele mai multe ori textil, dar și cu inserții din lemn, ceramică, pănuș sau sorg, mărțișorul era o floare, un trifoi, o căsuță stilizată, o barză, o păpușă miniaturizată”, își amintește Alexandra Neacșu. Nu toate mărțișoarele erau, însă, la fel de iubite: ”Cel mai râvnit mărțișor era coșarul aducător de noroc. Era o plăcere și un act de mândrie să porți un coșar prins cu un ac la rever”.

Tot un simbol vede Alexandra și în mărțișoarele de azi: ”Pentru mine sunt simboluri ale bucuriei de a sărbători trezirea naturii la viață”. De aceea, toate mărțișoarele create de Alexandra și pe care le va prezenta la târgul ”Mărțișor cu Dor” sunt decorate cu elemente din natură: ”Ghiocei plini de gingășie și candoare, dătători de curaj și încredere în propriile forțe, pentru a dărui speranță și bucurie celor dragi; primule (ciuboțica cucului), toporași, panseluțe (trei frați pătați), miozotis (nu-mă-uita), ploiță, arnică, piciorul cocoșului, hortensie, garofițe sălbatice, trifoi cu trei și cu patru foi, toate, plante pline de culoare, care adună în ele soarele și căldura generatoare de viață; cocori care vestesc venirea primăverii. Încununez toate acestea cu modele de pe vechi țesături românești, purtătoare de simboluri adânci, care să ducă mai departe esența spirituală a acestui popor”.

Și tot lucrând cu grijă și drag la mărțișoarele ei, Alexandra mai împarte cu noi o amintire legată de mărțișoarele din copilăria ei: ”Era o competiție: între bărbați, aceea de a dărui cât mai multe mărțișoare; între femeie, aceea de a primi cât mai multe. Femeile cele mai dorite și mai iubite erau cele care purtau cele mai multe mărțișoare, ca pe niște medalii! Mărțișoarele deveniseră un mod de comunicare non-verbală, prin care erau transmise gândurile celui care dăruia, iar dacă un bărbat regăsea obiectul respectiv prins pe haina unei femei, acesta era un semn că gândul bun este împărtășit…”

Din 28 februarie până în 1 martie, de la 9.00 la 21.00, la Galeria Varvedo (str. Crișan nr. 6/1 – vizavi de Turnul Ștefan) are loc ediția 12 a târgului ”Mărțișor cu Dor”. Intrarea este liberă. 

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Mărțișor cu Dor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.