”Colaj de obiceiuri de iarnă” este un concurs de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești în comunități istorice din vecinătate. Institutul Cultural Român organizează pentru prima dată un astfel de eveniment.

Copiii și adolescenții din comunitățile românești din Bulgaria, Serbia, Ucraina și Ungaria, cu vârsta maximă de 20 ani, sunt invitați să se înregistreze audio-video interpretând colinde sau prezentând obieciuri de iarnă românești, păstrate în rândul comunității locale, în cadrul concursului ”Colaj de obiceiuri de iarnă”, organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice.

Pot fi prezentate obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae, de Anul Nou, Bobotează, rețete culinare, procedee de confecționare a unor obiecte folosite la colindat etc.

Materialele video, cu o durată maximă de 5 minute, vor fi transmise până în 12 noiembrie, prin transfer, la adresa vlad.condrea@icr.ro, urmând ca jurizarea să fie făcută de o comisie de experți independenți.

”Institutul Cultural Român organizează pentru prima dată un astfel de concurs de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești în comunități istorice din vecinătate, tocmai pentru că vrem să demonstrăm că acest patrimoniu cultural este mai relevant decât oricând. Colindele, tradițiile, obiceiurile constituie un reper, iar noi intenționăm să contribuim la păstrarea lor în memoria colectivă chiar și într-un decembrie 2020 atipic”, a declarat Vlad Condrea, coordonatorul proiectului.

Vor fi decernate 21 de premii, în valoare totală de 5.040 EUR (brut), câștigătorii fiind selectați din următoarele regiuni: Ucraina – Bucovina de Nord (Regiunea Cernăuți), Maramureșul de Nord (Regiunea Transcarpatia) și Basarabia de Sud (Regiunea Odessa); Serbia – Voivodina și Timoc; Ungaria; Bulgaria.

Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu un singur clip video, iar clipurile în care vor figura mai multe persoane vor putea primi un singur premiu. La finalul concursului, Institutul Cultural Român va realiza un colaj cu materialele premiate.

Partener: Asociația „Identitate Culturală Contemporană”.

Detaliile sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.