Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara începe în această seară. ”Granițe: evadări, refugii, regăsiri” este tema abordată la ediția a IX-a a evenimentului, o ediție online care reunește inclusiv autori de primă mărime ai literaturii europene. Să îl pomenim aici, de exemplu, doar pe Pascal Bruckner.

Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația ”A Treia Europă”.

Ediția din acest an, a IX-a, este despre ”Granițe: evadări, refugii, regăsiri” și reunește autori de primă mărime ai literaturii europene, cu cărți traduse în 2020 în limba română, precum și o selecție impresionantă de poete și poeți români ai momentului.

”Într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponențial, indiferent de contextul specific și de factorii declanșatori – fie că e vorba de război, revoluție, migrație ori pandemie -, problema granițelor revine constant. Aflat la frontiera dintre Est și Vest, așa cum chiar numele său o indică, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara <<La Vest de Est/ La Est de Vest>> reia și duce mai departe, prin literatură și cu ajutorul invitaților, povești despre depășirea granițelor și valențele multiple generate de acest fenomen”, se arată pe site-ul festivalului.

Program 19-23 octombrie

Luni, 19 octombrie – tema serii: ”Un Dicționar la frontiere”

Dezbatere pornind de la volumul ”Dicționarul romanului central-european din secolul XX”, coordonat de Adriana Babeți și aflat în pregătire la Editura Polirom, la care iau parte: Adriana Babeți, Balázs Imre, Daciana Branea, Dorian Branea, Gabriel Kohn, Marius Lazurca.

Marți, 20 octombrie – tema serii: ”Secțiuni prin casa melcului”

Confesiunile a doi mari scriitori români care au ales calea exilului, dar continuă să locuiască în limba literaturii lor: scriitorul Norman Manea în dialog cu jurnalista Magda Grădinaru (Spotmedia), scriitorul Dorin Tudoran în dialog cu scriitorul și jurnalistul Robert Șerban.

Miercuri, 21 octombrie – tema serii: ”Neîntrerupta introducere la temă”

Două dialoguri ce pleacă de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar și de la nostalgia ce-i însoțește fiecare carte scrisă în noua lume: scriitorul și eseistul bosniaco-american Aleksandar Hemon, în dialog cu scriitorul și criticul literar John Freeman; scriitorul german născut în Bulgaria Ilija Trojanow, în dialog cu jurnalista austriacă Jana Volkmann.

Joi, 22 octombrie – tema serii: ”Vina Omului alb”

Un dialog cu scriitorul și gânditorul francez Pascal Bruckner în care scriitoarea Tatiana Țîbuleac îl provoacă pe acesta să vorbească despre temele polemice ale ultimelor sale cărți: despre granițele socio-politice și personale, despre ciocnirea dintre generații, despre sentimentul de vinovăție al națiunilor și multe altele.

Vineri, 23 octombrie – tema serii: ”Melting pot”

O seară dedicată poeziei române contemporane, în care se vor face auzite vocile unor importanți poeți ce aparțin unor generații și stiluri distincte: Cristina Hermeziu, Adrian Alui Gheorghe, Ioana Ieronim, Fevronia Novac, Ruxandra Novac, Ciprian Măceșaru, Ioan Es. Pop, Saviana Stănescu, Olga Ştefan, Ioana Tătărușanu.

Dialogurile, montate și subtitrate în limba română, pot fi urmărite pe pagina de Facebook a festivalului, în fiecare seară, începând cu ora 19.00.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, susținut de Consiliul Județean Timiș. Organizatori: Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication.

Sursă informații și foto: Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.