”Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență”, a anunțat azi într-o declarație de presă președintele Klaus Iohannis.

”Am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține lucrurile, pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a detaliat președintele României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pe o durată de 30 de zile.

În decret se menționează că – pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice – pe durata stării de urgență – este restrâns exercițiul unor drepturi (libera circulație; dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învățătură; libertatea întrunirilor; dreptul de proprietate privată; dreptul la grevă; libertatea economică) proporțional cu intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19; frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică; numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar; capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație; capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică; măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României; capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină; apariția altor situații de urgență.

”Nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților”, a mai declarat azi președintele României.

Textul integral al declarației de presă poate fi citit aici.

CITEȘTE ȘI:
Începând de astăzi, stare de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.