Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat azi, 14 aprilie, decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României cu încă 30 de zile.

”În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert”, a declarat azi președintele României.

”Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar”, a avertizat Klaus Iohannis în declarația de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Făcând referire la răspândirea intracomunitară, ”deocamdată limitată, dar foarte periculoasă”, președintele a îndemnat populația să respecte resticțiile care decurg din starea de urgență: ”Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van”.

Klaus Iohannis a făcut un apel la cei tentați să considere că situația nu este atât de gravă și că reglementările autorităților pot fi ignorate: ”Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri! Îi păcăliți pe cei dragi vouă, pe copiii, părinții și bunicii voștri pe care îi puneți în pericol pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea vieții voastre și a semenilor voștri”.

Președintele a adresat un mesaj medicilor și personalului medical: ”Vă mulțumesc încă o dată fiecăruia dintre voi pentru munca extrem de grea depusă în toate aceste zile. Lupta însă continuă și noi toți avem nevoie de profesionalismul și dedicarea voastră”.

”Cu toții vrem să ne recâștigăm viața pe care am avut-o înainte de izbucnirea acestei pandemii, dar cât de repede se întâmplă acest lucru depinde doar de respectarea acestor restricții. Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte dintre drepturi și libertăți, dar care salvează vieți”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Citiți aici integral decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României.

Sursă informații: Administrația Prezidențială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.