Standardul de cost reprezintă suma minimă aferentă cheltuielilor anuale necesare furnizării serviciilor sociale și nu a mai fost actualizat din anul 2015.

Hotărârea de Guvern nr. 426 din 27 mai 2020, prin care a fost aprobată actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari a fost publicată în Monitorul Oficial.

Impactul financiar al acestor măsuri este de 607.172.000 lei, iar creșterea cheltuielilor pe diferite tipuri de servicii variază între 44% și 98%, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În ceea ce privește persoanele vârstnice, actul normativ actualizează standardele de cost pentru serviciile de îngrijire la domiciliu și aprobă standarde de cost pentru căminele pentru persoane vârstnice, pentru fiecare din cele trei grade de dependență.

”Astfel, dacă până la intrarea în vigoarea a acestei HG, standardul minim de cost anual pentru un cămin pentru persoane vârstnice, indiferent de gradul de dependență al acestora, era 23.784 lei/an, prin noua hotărâre a Guvernului, valoarea crește până la 50.554 lei/an, în cazul persoanelor vârstnice dependente, la 34.155 lei/an pentru persoanele vârstnice semidependente și la 25.738 de lei/an pentru serviciile acordate persoanelor vârstnice care nu sunt dependente”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Potrivit prevederilor Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, autoritățile locale stabilesc anual, înainte de adoptarea bugetelor proprii, costul mediu lunar de întreţinere în căminele publice finanțate din bugetul local, în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, iar acest cost nu poate fi mai mic decât standardul de cost aprobat prin Hotărârea de Guvern.

”În prezent, 459 de cămine pentru persoane vârstnice private dețin licență de funcționare, precum și 265 de unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, 96 dintre acestea fiind private”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații: Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Sursă foto: Mabel Amber – Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.