În sistem videoconferință a avut loc vineri, 18 septembrie, ședința ordinară a Consiliului Județean din luna septembrie. Pe ordinea de zi s-au regăsit 13 proiecte de hotărâre și șase puncte suplimentare.

  • Ședința a fost deschisă de proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţului Maramureş pe anul 2020. S-a rectificat, astfel, bugetul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu suma de 1,6 milioane lei, ca urmare a majorărilor contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate sau cu Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, s-au alocat, suplimentar, 100.000 de lei pentru Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în vederea dotării cu patru sterilizatoare de carte.
  • Aleșii județeni și-au exprimat acordul și asupra modificării Planului de întreţinere şi reparații curente şi periodice pe reţeaua de drumuri judeţene în anul 2020. Modificarea are în vedere  realizarea unor lucrări suplimentare de reparaţii pe drumurile judeţene afectate de calamități, și anume pe DJ 182C, DJ 184B și DJ 188, precum și reparații la podul din Bocicoel, pe  DJ 188. Modificarea planului de reparații presupune și suplimentarea bugetului prevăzut pentru aceste lucrări cu suma de 167.000 lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale.
  • De asemenea, a fost aprobat proiectul privind retragerea dreptului de administrare al comunei Remetea Chioarului asupra unui tronson din DJ 182E. Situația financiară actuală a comunei Remetea Chioarului nu mai permite suportarea costurilor de administrare a tronsonului DJ 182E Remetea Chioarului – Berchezoaia, prin urmare acesta va reintra în administrarea Consiliului Județean, respectiv a SC Drumuri și Poduri Maramureș S.A.
  • În cadrul ședinței s-a mai stabilit înfiinţarea Muzeului de Ştiinţe Astronomice Baia Mare, instituție publică de cultură, în subordinea Consiliului Judeţean. Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare va prelua activitatea personalului şi patrimoniul Complexului Astronomic Baia Mare, care funcționează în prezent ca așezământ cultural, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Județean. Prin modificarea statulului din așezământ cultural în muzeu se vor genera avantaje de perspectivă pentru această instituție, pentru beneficiarii săi şi pentru întreaga comunitate muzeală din România.
  • Totodată s-a stabilit înființarea în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a Serviciilor de Asistenţă şi Suport (SAS) – Tranziţie spre Servicii Sociale și Furnizare de Servicii Sociale, al căror scop este să ofere identificare, evaluare și planificare a nevoilor beneficiarilor pentru tranziția în viața independentă/alternativă de tip familial, precum și diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor de asistență socială acordate. Cele două noi servicii vor avea sediul în municipiul Sighetu Marmației și vor asigura implementarea proiectelor ,,Tranziţia spre servicii sociale în comunitate” și ,,Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate”, pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, în colaborare cu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, le vor depune spre aprobare și finanțare. Proiectele prevăd înființarea unui număr de patru locuințe maxim protejate.
  • Un alt proiect de hotărâre asupra căruia aleșii județeni și-au manifestat acordul a făcut referire la aderarea judeţului Maramureş, prin Consiliul Judeţean, la Asociaţia Europeană a Regiunilor Transfrontaliere. Prin intermediul acestei asociații, județul Maramureș își va reprezenta interesele transfrontaliere la nivel european și interregional, facilitându-se totodată participarea la rețele de regiuni transfrontaliere, precum și la programe și proiecte cu finanțare europeană, menite să rezolve probleme transfrontaliere comune mai multor regiuni membre în această asociație.
  • A fost aprobată și promovarea în parteneriat a proiectului „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin dotarea Spitalului Judeţean de Urgență Baia Mare”, propus spre finanţare prin POIM 2014-2020. Prin acest proiect se urmărește decontarea din fonduri structurale a echipamentelor medicale şi de protecţie medicală, ce au fost achiziţionate şi vor fi achiziţionate pentru satisfacerea nevoilor urgente ale Spitalului Judeţean generate de actuala criză COVID-19.
  • Ordinea de zi a fost închisă de proiectul de hotărâre pentru aprobarea contribuţiei Consiliului Judeţean la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară. 51.850 de lei vor merge către două instituții din subordinea Consiliului Județeană: 11.850 de lei pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgenț, pentru suplimentarea alocațiilor bugetare, și 40.000 de lei pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, reprezentând transferuri curente pentru secțiunea de funcționare.

Sursă informații: Consiliul Județean Maramureș. Sursa foto: Facebook / Planetariul Baia Mare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.