Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță demararea în scurt timp a programului ”Noua Casă”, inițiat de Guvernul României.

Programul ”va continua în bună măsură spiritul programului <<Prima Casă>>, dar aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferită de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice”, informează Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Principalul obiectiv al noului program guvernamental este acela de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viață adaptat realităților actuale”, se arată în comunicatul FNGCIMM.

Modificările aduse de noul program se referă, în principal, la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziția de locuințe noi sau asimilate și alte tipuri de locuințe, după cum urmează:
credit destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 EURO, echivalent lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 EURO, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței;
credit destinat achiziției celorlalte categorii de locuințe de maximum 70.000 EURO, echivalent lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EURO, echivalent lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea acordată de instituția de credit este garantată de către stat prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate și acoperă maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței.

FNGCIMM precizează că ”prin locuință nouă se înțelege orice locuință recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat”.

Avansul reprezentat de diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare și finanțarea garantată se plătețte de către beneficiar, după cum urmează:
a) minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și asimilate;
b) minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte categorii de locuințe.

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate în cadrul programului, acestea au rămas neschimbate, astfel poate avea calitatea de beneficiar al programului orice persoană fizică dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
– la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
– achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului;
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

”Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipată parțială sau integrală, fără a se percepe comision de rambursare anticipată”, specifică FNGCIMM.

Sursă informații: Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Sursă foto: Shaun Finn de la Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.