Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a publicat pe site-ul propriu, în vederea consultării de către publicul interesat, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare ale Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL.

”Acest demers reprezintă un nou pas important pentru operaționalizarea noului SUMAL, cel mai important instrument pe care îl vom avea la dispoziție în lupta noastră cu tăierile ilegale de pădure”, consideră reprezentanții Ministerului Mediului.

Începând din 14 mai, pentru o perioadă de 10 zile, toți cei interesați pot consulta proiectul de act normativ și transmite comentarii, sugestii și opinii către minister. Testarea pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor a început la finele lunii aprilie. ”Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale dar și, foarte important, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi”, menționează oficialii MMAP.

Cu noul SUMAL va putea fi urmărit, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. ”În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz”, se arată în comunicatul ministerului de resort, care precizează și că ”în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume”.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

CITEȘTE ȘI:
Este testat noul sistem de monitorizare a pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.