Noi măsuri legate de distribuirea către credincioși a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte au fost convenite de către ministrul de Interne, Marcel Vela, ”având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni”.

Astfel, slujbele religioase se vor oficia fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Sfintele Paști vor fi distribuite la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în cazul blocurilor acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de Proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Declarația ministrului de Interne, Marcel Vela, susținută în 15 aprilie este disponibilă aici.

Sursă informații: Ministerul Afacerilor Interne

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.