Maramureșeni prezenți în Finlanda la o întâlnire interregională despre risipa alimentară

Sursă: Consiliul Județean Maramureș

Partenerii proiectului CIBUS și reprezentanți ai factorilor interesați din domeniul risipei și deșeurilor alimentare s-au reunit la Hämeenlinna (Finlanda) pentru a doua întâlnire interregională. Tema evenimentului a fost ”Inovarea, ca factor de prevenire și reducere a pierderilor și risipei alimentare”. Din partea județului Maramureș, au participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean și un reprezentant al Băncii pentru Alimente.

”În prima zi, participanții s-au familiarizat cu provocările și inovațiile legate de pierderea și risipa alimentară în cele opt regiuni partenere. Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potențial de transfer și adaptare pentru îmbunătățirea politicilor regionale și s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile și risipa alimentară”, se arată în comunicatul Consiliului Județean.

Pe lângă examinarea situației în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat și pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Häme. ”Consiliul Regional din Häme a prezentat modul în care economia circulară și sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustra punerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Științe Aplicate Häme (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovații alimentare bazate pe plante și Dialogul alimentar local – hrană locală durabilă pentru magazine și consumatori”, menționează sursa citată.

A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluții inovatoare privind măsuri de prevenire și reducere a pierderilor alimentare din regiunea Kanta-Häme. ”Optimus Food a prezentat modul în care comercianții de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean, care se concentrează pe eliminarea risipei și creșterea eficienței, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor și de diminuare a pierderilor și risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly, care a prezentat experiențe inovative de utilizare a unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveți”, se arată în comunicat.

Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educație și cercetare Smart & Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare.

CITEȘTE ȘI:
Proiect transfrontalier în beneficiul secției de chirurgie generală și urologie de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.