Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile de la Berlin au adoptat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Germaniei, în contextul pandemiei.

Astfel, este interzisă intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care s-au aflat anterior în aşa-numitele „zone speciale de risc” – categoria 1 (state în care au fost depistate noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2) şi în „zone speciale de risc” – categoria 2 (statele cu incidenţă ridicată).

MAE aminteşte că România este inclusă în lista cu „zone de risc” (categoria 3). Potrivit informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, este permisă, în mod excepţional, intrarea în Germania pentru următoarele categorii de persoane:

cetăţenii germani şi membrii de familie ai acestora;

persoanele cu reşedinţă sau drept de şedere în Republica Federală Germania;

transportatorii de mărfuri;

personalul medical;

persoane care au un motiv umanitar sau medical urgent;

persoane care călătoresc din însărcinarea AIEA sau ONU;

anumite categorii de lucrători necesari pentru menţinerea funcţionalităţii unor companii din branşe relevante din punct de vedere sistemic, lista acestor categorii urmând să fie stabilită la nivelul autorităţilor de land.

Persoanele care se încadrează în excepţiile menţionate anterior trebuie să respecte următoarele condiţii pentru permiterea intrării pe teritoriul german:

  • să prezinte un test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii. Sunt acceptate atât testele biologic-moleculare RT-PCR, cât şi cele antigen efectuate în conformitate cu criteriile stabilite de Institutul Robert Koch;
  • Certificatele care atestă rezultatul testului pot fi prezentate în limbile germană, engleză sau franceză, tipărite sau în format electronic;
  • să efectueze o perioadă de carantină de zece zile (care poate fi suspendată doar după obţinerea unui rezultat negativ al unui nou test efectuat începând cu a cincea zi de la sosire).

Cu privire la transportul internaţional de pasageri dinspre „zonele speciale de risc” (categoriile 1 şi 2) sau care tranzitează aceste zone către Republica Federală Germania, în contextul noilor măsuri, transportatorii pot îmbarca numai persoanele care se încadrează în excepţiile menţionate anterior şi cu respectarea condiţiilor de intrare pe teritoriul german.

De asemenea, începând cu data de 14 februarie, ca urmare a includerii regiunii Tirol din Austria şi Cehia în categoria „zonelor speciale de risc” cu noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2, a fost decisă introducerea de controale temporare la frontierele comune cu aceste state pentru a asigura implementarea sistematică a restricţiilor de călătorie aferente noii clasificări.

Potrivit informaţiilor oficiale comunicate de către autorităţile germane, tranzitarea teritoriului german, cu intrare dinspre Republica Cehă sau regiunea Tirol din Austria, este supusă aceloraşi restricţii deosebite şi excepţii. În astfel de situaţii, tranzitul este permis exclusiv persoanelor care se încadrează într-una din excepţiile stabilite, cu obligaţia de a prezenta la intrarea pe teritoriul german dovada unui test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore, precum şi de a efectua înregistrarea prealabilă a călătoriei.

Cu referire la condiţiile de deplasare în Republica Cehă, MAE precizează că, în contextul măsurilor adoptate de către Germania, autorităţile cehe au anunţat că persoanele care au dreptul de a intra pe teritoriul german şi care tranzitează teritoriul Cehiei către Germania, inclusiv lucrătorii din domeniul transporturilor de mărfuri, trebuie să prezinte, la intrarea în Republica Cehă, un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 36 ore înainte. Autorităţile cehe au intensificat controalele pentru a verifica îndeplinirea acestei obligaţii.

Sursa: MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.