Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile de la Praga au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Cehe pentru persoanele care sosesc din state considerate drept zone roşii (inclusiv România). Măsurile vor intra în vigoare la data de 9 noiembrie, ora 00:00.

Astfel, persoanele care sosesc din statele considerate zone roşii trebuie să completeze înaintea intrării în Cehia un formular de sănătate publică, disponibil la adresa: https://plf.uzis.cz/. După completarea formularului, persoanele în cauză vor recepţiona un e-mail de confirmare, pe care trebuie să îl păstreze pentru a-l prezenta, la cerere, autorităţilor cehe.

Pe lângă obligaţia de completare a formularului, persoanele în cauză trebuie să transmită către direcţia de sănătate publică (regional hygienic station) din localitatea de cazare din Republica Cehă rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, după cum urmează:

dacă testul a fost efectuat într-un stat UE sau într-un stat Schengen, anterior sosirii în Republica Cehă, acesta trebuie să fi fost prelevat cu maxim 72 de ore anterior sosirii şi trebuie transmis către direcţia de sănătate publică imediat după intrarea pe teritoriul Cehiei;

dacă testul este efectuat pe teritoriul Republicii Cehe, rezultatul va trebui transmis direcţiei de sănătate publică (regional hygienic station) în termen de maxim 5 zile de la intrarea în Cehia.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe următoarele categorii:

persoanele a căror şedere într-un stat cu risc ridicat nu a depăşit 12 ore în ultimele 14 zile;

muncitorii transfrontalieri, elevii şi studenţii din statele vecine;

persoanele care călătoresc pentru rezolvarea unor urgenţe medicale, familiale, profesionale sau de afaceri şi a căror şedere nu depăşeşte 12 ore;

persoanele aflate în tranzit prin Republica Cehă, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că autorităţile cehe permit intrarea cetăţenilor străini doar în baza unui motiv întemeiat, respectiv pentru desfăşurarea unei activităţi profesionale sau de afaceri (inclusiv muncitorii transfrontalieri), călătorii esenţiale familiale, cele pentru obţinerea de servicii medicale etc. Nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau de vizită.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Praga: 00420 – 607 078 501.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.