Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat azi decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pe o durată de 30 de zile. În această perioadă, este restrâns exercițiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcție de evoluția situației.

”Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi!”, a declarat președintele României.

Potrivit decretului, ”pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4): libera circulație; dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învățătură; libertatea întrunirilor; dreptul de proprietate privată; dreptul la grevă; libertatea economică”.

Citește aici decretul privind instituirea stării de urgență în România.

După ce a explicat în discursul său ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură ni se schimbă viața în următoarea perioadă, Klaus Iohannis a transmis un mesaj medicilor și personalului medical ”care, încă de la primul caz înregistrat în România, au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit!”

Președintele a subliniat în discursul său că măsurile luate de autorități își pierd din eficiență dacă nu sunt urmate întru totul de oameni: ”Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare! Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială”.

Sursă informații: Administrația Prezidențială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.