Consilierii județeni s-au întrunit marți, 24 martie, în ședință ordinară. Pe ordinea de zi s-au regăsit 18 proiecte de hotărâre, la care s-au adăugat două puncte suplimentare. Dintre acestea, trei proiecte au fost retrase de pe listă. Conducerea administrației județene a menționat că ședința urmărește două mari obiective, și anume modificarea și completarea regulamentului de organizare și funcționare a instituției, astfel încât să se asigure posibilitatea și infrastructura necesară pentru organizarea online a ședințelor Consiliului Județean, pe de-o parte, și alocarea de resurse financiare instituțiilor din subordine necesare în lupta cu coronavirusul, pe de altă parte.

În ceea ce privește acest din urmă obiectiv, acesta vizează în principal cele două spitale din subordinea Consiliului Județean, Spitalul Județean de Urgență și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, care va permite procesarea a peste 300 de teste pe zi. Deși inițial investiția de aproximativ 450.000 de lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între Consiliul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, această abordare este una greoaie și ar întârzia mult achiziția, în momentul de față nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății.

Din acest motiv, Consiliul Județean va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând ca ulterior să încerce decontarea acesteia din bugetul de stat. Astfel, începând cu finalul săptămânii viitoare, maramureșenii ar trebui să poată să fie testați fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că acolo sunt colectate toate probele din regiunea de Nord-Vest.

În acest moment, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare se pregătesc încăperile în care urmează să funcționeze platforma integrată de biologie moleculară și au loc instruiri ale personalului, așteptările fiind ca în cel mai scurt timp Maramureșul să poată să respecte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește testarea unui procent cât mai mare din populație.

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență, Consiliul Județean va aloca fonduri în valoare de aproximativ 500.000 lei în vederea achiziționării echipamentelor de protecție necesare atât cadrelor medicale, cât și pacienților. Deși unitatea spitalicească a avut stocuri importante de astfel de echipemante, împrejurările din ultima perioadă au dus la consumarea lor, în ultimele trei săptămâni fiind epuizate nu mai puțin de 80.000 de măști de protecție. Pentru a evita situația nefericită în care au ajuns mai multe spitale din țară, unde personalul medical s-a infectat din cauza lipsei materialelor de protecție, alocarea resurselor financiare cu această destinație se va face cu prioritate.

De finanțare din partea Consiliului Județean va beneficia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, în vederea achiziționării de materiale necesare pentru dotarea cu aparatură electronică, care să permită desfășurarea online a unei părți din activitatea instituției. Administrația județeană așteaptă cereri de finanțare din partea administrațiilor publice locale care luptă împotriva coronavirusului, cu precădere din partea acelor autorități locale pe raza cărora există centre de carantină și care au nevoie de contracte cu societăți comerciale specializate în eliminarea deșeurilor contaminate.

Pentru ca toate aceste finanțări să fie posibile, va avea loc o rectificare a bugetului Consiliului Județean, resursele financiare ale instituției fiind alocate cu prioritate către unitățile publice care au nevoie de materiale de protecție, dar și către intervențiile de urgență legate de gestionarea situațiilor generate de COVID-19.

Aleșii județeni au aprobat toate cele 17 proiecte aflate pe ordinea zi a ședinței desfășurate în patru etape, cu respectarea prevederilor în vigoare pentru prevenirea oricărui risc de infectare cu noul coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.