Președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a semnat astăzi la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu ministrul Marcel Boloș, contractele de finanțare pentru proiectele privind restaurarea a câte 8 gospodării tradiționale din comunele Petrova, Lăpuș și Bogdan Vodă.

Casa Bolchiș din Lăpuș, alături de Casa Mihalca din Petrova, Casa Moșu Deac din Bogdan Vodă, monumente istorice, aflate în patrimoniul județului, sunt doar trei exemple de gospodării care vor fi propuse spre restaurare în cadrul acestor trei proiecte. Intervențiile asupra obiectivelor însumează lucrările necesare aducerii imobilelor la imaginea inițială, specifică gospodăriilor tradiționale din județ.

Valoarea totală a proiectelor este de 10 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale județului Maramureș.

Un alt proiect important pentru conservarea patrimoniului cultural maramureșean, în valoare de 5,1 milioane lei, este cel prin care vor fi reabilitate 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul Breb. Pentru acest proiect, a fost semnat contractul de finanțare prin PNRR în luna octombrie 2022.

În paralel, au fost demarate și activitățile ce țin de componenta de promovare a rutelor culturale/turistice, parte din Programul România Atractivă, care presupune digitalizarea rutelor, semnalistică și aplicații pentru telefon. Județul Maramureș face parte din acest program atât cu Ruta Satelor cu Arhitectura Tradițională, cât și cu Traseul Gastronomiei Tradiționale Românești, unde sunt două proiecte: „Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Chioarului și Țara Codrului, „Maramureș, plai cu bucate din mălai” – Țara Maramureșului și Țara Lăpușului.

Sursa informațiilor: Consiliul Județean. Sursa foto: eZiarultău

CITEȘTE ȘI: Proiect de 17,8 milioane de lei pentru biblioteci

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.