Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației au primit finanțare nerambursabilă pentru acțiunea tematică „Muzee în aer liber – Monumente de Arhitectură Vernaculară”, program de finanțare deschis din fondul Timbrul Monumentelor Istorice. Semnarea contractelor s-a făcut azi, la sediul Ministerului Culturii.
10 instituții au primit finanțare nerambursabilă pentru acțiunea tematică „Muzee în aer liber – Monumente de Arhitectură Vernaculară”, program de finanțare deschis pe Timbrul Monumentelor Istorice. Două dintre instituții sunt din Maramureș.
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș figurează cu două contracte:
- ”S.O.S. Muzeul Satului Baia Mare – Măsuri de conservare și restaurare a patrimoniului de arhitectură vernaculară” pe Subprogramul ”Restaurare” în valoare de 5.906.480 lei cu durată de implementare trei ani
- ”Fain în Sat – punerea în valoare a monumentelor etnografice din Muzeul Satului din Baia Mare” pe Subprogramul ”Punere în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice”, în valoare de 249.940 lei cu durată de implementare un an.
Valori la care se adaugă cofinanțarea de 10%, care va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean Maramureș.
”A fost un efort mare de a pregăti toată documentația pentru depunerea proiectelor într-un timp foarte scurt, dar ne bucurăm că am reușit. Această inițiativă a Ministerului Culturii, de a pune pe lista de priorități Muzeele în aer liber din România, prin alocarea unui buget total de 446 milioane de lei, este un demers necesar și mult așteptat, care va pune în siguranță patrimoniul vernacular al României, ca moștenire pentru generațiile viitoare”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Și Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației figurează tot cu două contracte:
- ”Arhitectura vernaculară din Muzeul Satului Maramureșean: explorare, expunere și valorizare. Despre oamenii locului și trecutul lor” pe Subprogramul ”Restaurare” în valoare de 3.849.573 lei
- ”Restaurarea, protejarea și accesibilizarea monumentelor de arhitectură vernaculară din Muzeul Satului «Mihai Dăncuș»” pe Subprogramul ”Punere în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice”, în valoare de 275.000 lei.
Ambele proiecte cu asigurarea cofinanțării de 10%.
”Acest amplu proiect de finanțare pentru muzeele în aer liber din România, cel mai amplu din ultimii 80 de ani, în valoare totală de 446 milioane de lei, este o premieră în domeniul protejării patrimoniului construit. El demonstrează că înțelegerea importanței conservării patrimoniului, susținerea și implicarea în aceste proiecte a factorilor cheie: ministere, actori politici, organizații culturale și oamenii din cadrul acestora, duce la un model de bune practici și ne face încrezători. Acest demers nu este doar despre protejarea istoriei noastre arhitecturale ci şi despre celebrarea ei ca element definitoriu al valorilor noastre”, precizează cei de la Muzeul Maramureșan.