Cum se împart banii din rectificarea bugetului județului

În ședința extraordinară din 12 mai a Consiliului Județean (CJ), făcută în sistem videoconferință,  aleșii județeni au aprobat – după cum v-am dat de veste, de altfel – rectificarea pozitivă a bugetului judeţului pe anul 2020. Hai să vedem însă și cum se vor împărți acești bani.

Suma de aproape 3.500.000 de lei cu care a fost rectificat bugetul județului Maramureș pentru anul în curs provine din mai multe surse. În primul rând, este vorba despre o sumă de 1,717 milioane de lei, rezultată din rectificarea făcută de către Guvern, conform modificărilor legate de alocările către Consiliul Județean a cotelor din impozitul pe venit, aceasta fiind împărțită pe patru destinații.

  • 1.046.000 lei vor fi alocați către bugetul CJ pentru a fi utilizați cu scopul exclusiv de a achiziționa materiale de protecție atât pentru aparatul propriu al Consiliului Județean, cât și pentru instituțiile din subordine, excluzând spitalele, spre care deja s-au alocat sume suplimentare.
  • 100.000 de lei vor merge către bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În urma hotărârilor din ultimele două luni ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fondurile la dispoziția CJ pot să fie utilizate pentru dotarea cu materiale de protecție a instituțiilor din domeniul intervențiilor de urgență. În acest sens, au existat cereri din partea a trei instituții, și anume: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Inspectoratul de Jandarmi Judeţean. Din suma de 100.00 lei alocată ISU, vor fi puse la dispoziția acestor instituții materialele de protecție necesare.
  • 500.000 de lei vor fi direcționați către completarea bugetului alocat SC Drumuri – Poduri Maramureș SA la începutul anului. Totodată, va fi alocată suma de 71.000 de lei Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare pentru a implementa, împreună cu Consiliul Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare și Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, un program de punere în valoare a echipamentului de plasmafereză primit ca donație pentru a fi utilizat un an de zile în tratarea pacienților cu COVID-19.
  • O altă sursă a rectificării bugetare o constituie suma de 370.000 de lei provenită din majorarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Aceasta urmează să fie utilizată pentru cheltuielile de carantinare și izolare preventivă la locul de muncă a personalului din servicii sociale din subordinea primăriilor. În cazul susținerii cheltuielilor pentru personalul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va fi alocată suma de 250.000 de lei.

Restul sumei, până la aproape 3,5 milioane de lei, respectiv 1,552 milioane de lei reprezintă o rectificare pozitivă a bugetului Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Aceasta provine din patru surse: 100.000 de lei sunt venituri din prestări servicii, 300.000 de lei reprezintă venituri din contracte cu CAS, 1,14 milioane de lei provin din venituri privind contractele încheiate cu Direcția de Sănătate Publică și din sumele alocate de la bugetul de stat în urma includerii în programul național de testare, iar 113.000 lei din donații și sponsorizări.

 Sursa: Consiliul Județean Maramureș

Sursa foto: pixabay.com / Steve Buissinne

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.