Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus debutează pe 4 februarie, a anunţat ieri ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde de lei, fiind astfel cel mai mare din istoria programelor (fără suplimentări ulterioare). Rabla Clasic beneficiază de 560 de milioane de lei, iar Rabla Plus de 680 de milioane.

Una dintre noutăţile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 şi inferioară.

O altă noutate este introducerea posibilităţii casării a două autovehicule uzate pentru achiziţionarea unuia nou, cuantumul finanţării fiind de 7.500 de lei pentru casarea unei mașini şi 12.000 lei pentru casarea a două autovehicule.

Barna Tanczos a anunţat şi lansarea unui program destinat instituţiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile şi autorităţile publice vor putea achiziţiona doar maşini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanţare de 80% din valoarea achiziţiei.

O altă modificare adusă programului este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 de zile de la emiterea acesteia, faţă de 240 de zile cât este în prezent. În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanţii având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.
În ceea ce priveşte Rabla Plus, se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Totodată, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3. Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maxim două mașini uzate, cuantumul finanţării urmând a fi:

  • pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unuia uzat – maxim 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) şi maxim 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).
  • pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate – maxim 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) şi maxim 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

În ceea ce priveşte achiziţia unei motociclete, prima de casare va fi de 7.500 de lei în cazul în care vehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu normă de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei în cazul casării unui alt tip de vehicul uzat.

Sursa: Ministerul Mediului

Citește și: S-au publicat noi liste cu dosare aprobate în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.