Vineri, 31 iulie, în sistem videoconferință, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș. Ordinea de zi, pe care s-au regăsit 16 puncte și un raport de informare, a fost deschisă de proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţului Maramureş pe anul 2020.

  • Prin publicarea rectificării la Legea nr. 115 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, bugetul județului Maramureș se diminuează cu suma de 5,919 milioane de lei.
  • Totuși, având în vedere încasările suplimentare ale spitalelor din această perioadă, bugetul județului a fost rectificat pozitiv. Astfel, bugetul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare se majorează cu suma de 3,297 miloane de lei, din care 3,184 milioane reprezintă subvenții din bugetul de stat pentru finanțarea investițiilor în sănătate și 113,74 milioane de lei reprezintă subvenții din bugetele locale pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății.
  • De asemenea, a fost majorat și bugetul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu suma de 3,7 milioane de lei, reprezentând venituri din prestări de servicii și din contractele încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, respectiv subvenții din bugetul fondului național unic de asigurări de sănătate pentru acoperirea creșterilor salariale.
  • Totodată, a fost majorat bugetul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș cu suma de 50.000 de lei, reprezentând alte venituri din prestări de servicii, sumă repartizată pentru proiectul AFCN ”Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”.
  • Aleșii județeni au aprobat și repartizarea sumelor din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare. 1,357 milioane de lei vor fi alocați către șase comune, și anume: Băița de sub Codru, Copalnic Mănăștur, Lăpuș, Oarța de Jos, Rona de Jos, Sarasău și Vima Mică.
  • Din rezerva bugetară a instituției a fost aprobată și alocarea sumei de 2,6 milioane de lei ca formă de sprijin financiar pentru situații de extremă dificultate pentru următoarele unități administrativ-teritoriale: Cavnic, Ardusat, Ariniș, Boiu Mare, Botiza, Cernești, Cicârlău, Copalnic Mănăștur, Cupșeni, Repedea, Ruscova, Săsig, Satulung, Șișești, Suciu de Sus, Valea Chioarului.
  • Totodată, s-a stabilit alocarea din bugetul judeţului a sumei de 50.000 de lei pentru finanţarea programelor structurii sportive de performanţă de prim eşalon Asociaţia Clubul Sportiv de Fotbal Feminin Baia Mare.
  • A fost aprobată participarea judeţului Maramureş la realizarea a trei proiecte și a unui eveniment, precum și susținerea financiară a acestora din rezerva bugetară a Consiliului Județean Maramureș. Astfel, s-a decis continuarea proiectului „Primul ghiozdan”, pentru anul şcolar 2020 – 2021. A fost votată și participarea la realizarea în comun cu Inspectoratul Şcolar Maramureş a proiectului cultural-educativ judeţean „Din istoria Maramureşului”. Județul Maramureș va mai realiza, în parteneriat cu Asociaţia de Turism, Consultanţă şi Implementarea Proiectelor Europene proiectul cultural „Centenarul Recunoaşterii Internaţionale a Marii Uniri”. Nu în ultimul rând, județul Maramureș va participa la realizarea evenimentului cultural „Întoarcerea cărţilor în satul Românesc”, în parteneriat cu comuna Rozavlea.

Sursa: Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.