Aleșii județeni au adoptat azi proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului, cu suma de 210.000 euro, anunță reprezentanții Consiliului Județean.

Clădirea monument istoric a fost construită în secolul al XIX-lea. A fost utilizată pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor și om politic maghiar. În 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.
Imobilul a fost naționalizat în 1949. În timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri. A fost sediu de CAP, sală de cinema ori depozit de cereale. Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung. Un an mai târziu a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki.

”Castelul Teleki este o clădire monument istoric importantă pentru patrimoniul cultural și pentru istoria județului Maramureș, care are nevoie de o reabilitare completă, în prezent fiind într-o stare de degradare destul de avansată”, precizează sursa citată.

Anul viitor va fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki. Ulterior va fi introdus în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al județului Maramureș.

Sursă informații și foto: Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.