Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea pentru primirea cererilor de finanţare se va desfăşura în intervalul 29 octombrie  – 31 ianuarie.

Suma totală disponibilă pentru investiţii este de 50 de milioane de euro. Pragul minim de selecţie a proiectelor este de 25 de puncte. Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii se opreşte înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse de la începutul sesiunii având un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii, cu excepţia primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere, când depunerea proiectelor se realizează indiferent de nivelul plafonului.

Solicitanții eligibili

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA). Totodată, sunt eligibile micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin, precum şi micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-up).

70.000 de euro pentru activități de producție

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcţie de tipul investiţiei. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro pe proiect, cu excepţia activităţilor de producţie, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.

Activităţile pentru care se solicită finanţare prin submăsura 6.2 trebuie să se regăsească în lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în anexa 7 la Ghidul solicitantului. Printre acestea se numără: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producţia de ţesături.

Detalii privind tipurile de investiţii şi condiţiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsura 6.2 pot fi consultate pe afir.info în Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, pe pagina dedicată submăsurii. Cererile de finanţare se depun online, pe site-ul agenţiei.

Sursă informații și foto: AFIR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.