15 mai: ce devine obligatoriu, ce se deschide, ce e interzis, la ce se renunță

”Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult”, a avertizat președintele României, Klaus Iohannis, în declarație de presă susținută azi la Palatul Cotroceni.

Ce este obligatoriu

Klaus Iohannis a pus mai întâi accentul pe ceea ce este obligatoriu din 15 mai: purtarea măștii în spațiile interioare, păstrarea distanței de 1,5 metri între persoane, igiena mâinilor cât mai des posibil.

Ce se redeschide

”Se vorbește foarte mult despre așa-numita relaxare. Am spus la început: nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. În acest sens se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele”, a informat președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis a recomandat autorităților locale ca – din 15 mai – să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

Deplasarea în interiorul localității

”Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Deci, atenție, putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim fără să avem nevoie de declarație, fără să avem nevoie de acordul cuiva”, a menționat președintele României, subliniind, însă, că ”în interesul nostru și al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii”.

Deplasarea în afara localității

Rămâne interzisă, totuși, în această prima etapă de relaxare a restricțiilor, deplasarea în afara localității, cu anumite excepții. ”Aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sunt excepții naturale, de exemplu, cine merge la serviciu merge; se poate merge în afara localității pentru muncile agricole; se poate ieși din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuși, când ieșim din localitate este în continuare nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane”, a precizat Klaus Iohannis.

Serviciile religioase

Președintele a făcut câteva precizări legate de biserici: ”Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate”.

Activitatea sportivă

Klaus Iohannis s-a referit și la sportivii de performanță: ”Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale, însă competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe”. Sportivii amatori își pot relua activitatea doar în cazul sportului individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar exclusiv în aer liber.

🔎 Întreaga declarație de presă a președintelui României, Klaus Iohannis, este disponibilă aici.

Sursă informații: Administrația Prezidențială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.